Waarom zijn spruitjes gezond? | Gezonde voeding #4

Dit ga je lezen:

Waarom zijn spruitjes gezond? Goede vraag! In dit artikel leg ik je uit waarom spruitjes gezond zijn, welke stoffen ze bevatten én hoe vaak je spruitjes zou moeten eten!

Waarom zijn spruitjes gezond? 

Spruitjes zijn gezond omdat ze veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Ze zijn rijk aan antioxidanten en laag in calorieën. Spruitjes kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en kunnen beschermen tegen chronische ziekten zoals kanker en hartziekten.

Vitaminen en mineralen

Spruitjes bevatten de volgende vitaminen en mineralen: 

  • Vitamine C – versterkt je immuunsysteem, is goed voor de huid en wondgenezing
  • Vitamine K – essentieel voor bloedstolling en sterke botten
  • Vitamine A – goed voor je ogen en huid
  • Vitamine B6 en foliumzuur (B11) – ondersteunen hersenfunctie, celdeling en je energieniveau
  • Kalium – helpt bij het reguleren van bloeddruk
  • Mangaan – ondersteunt botvorming en de werking van antioxidanten
  • IJzer & calcium – in kleinere hoeveelheden, maar waardevol voor sterke botten en het transporteren van zuurstof in je bloed

Antioxidanten

Naast vitamines en mineralen bevatten spruitjes ook antioxidanten. Dit zijn stoffen die gezonde cellen en weefsels in het lichaam beschermen tegen schadelijke moleculen, genaamd vrije radicalen. Wil je nou meer weten over antioxidanten, klik dan hier.

Spruitjes bevatten de volgende antioxidanten: 

  • Glucosinolaten (zoals sulforafaan) – bekend om mogelijke kankerremmende eigenschappen
  • Kaempferol – een antioxidant met ontstekingsremmende werking

Vezels

Tot slot bevatten spruitjes veel vezels. Vezels ondersteunen een gezonde spijsvertering, helpen je om vol en verzadigd te raken en houden je darmen gezond.

Genoeg redenen om spruitjes te eten, dus!

Hoe vaak spruitjes eten? 

Er is niet zoiets als een limiet voor hoeveel spruitjes je zou moeten eten. Er zit geen maximum aan. Toch adviseer ik om niet de hele week alleen maar spruitjes te eten, maar juist af te wisselen met andere (kleuren) groenten. 

Een goede richtlijn is wel om 2-4 keer per week kruisbloemige groenten te eten. Spruitjes zijn daar een van, maar bijvoorbeeld ook bloemkool, broccoli, boerenkool en andere koolsoorten.

Deze groenten hebben, net als spruitjes, veel gezondheidsvoordelen!

Tips om spruitjes lekker(der) te maken:

Vind jij spruitjes niet te vreten, maar wil je ze wel eten? Hier wat manieren om ze wat behapbaarder te maken:

  • rooster de spruitjes in de oven met olijfolie, knofloom en balsamico
  • roerbakken met ui en spekjes of noten
  • stomen en bereiden met citroensap en mosterd
  • in een curry, stamppot of pasta verwerken

Gratis receptenboekje

Ben jij op zoek naar lekkere, gezonde én makkelijke recepten boordevol eiwitten, vezels, vitamines en mineralen? Download dan mijn gratis receptenboekje met 10 recepten voor ieder moment van de dag!

Download hierMeer weten over andere gezonde voedingsmiddelen? Klik dan hier!

Gratis proefles personal training in Apeldoorn

Ontdek of personal training wat voor jou is tijdens een gratis proefles!