Zin in een gezonde en lekkere ovenschotel voor tijdens het afvallen? Deze ovenschotel met gehakt en sperziebonen is precies wat je zoekt!
- voorbereidingstijd: 30+ minuten
- gelegenheid: diner
- calorieën: 500-600 kcal per portie
- eiwitten: 20-30 gram per portie
Ingrediënten ovenschotel met gehakt en sperziebonen
- 200 gram sperziebonen
- 200 gram aardappels
- 75 g mager rundergehakt
- +/- 50 ml melk (halfvol)
- 1/2 ui
- 1 tomaat
- 1 eetlepel rozijnen
- nootmuskaat, peper, kerrie
- 1 eetlepel vloerbare boter
Zo maak je deze ovenschotel met gehakt en sperziebonen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de sperziebonen schoon en kook ze gaar.
- Schil de aardappelen en kook ze gaar.
- Breng de melk aan de kook en maak van de gare aardappelen met de hete melk, nootmuskaat en peper een puree.
- Pel de ui en snijd hem klein.
- Was de tomaten en snijd ze in parten. Was de rozijnen.
- Fruit de ui met de kerrie in de margarine goudgeel. Bak het gehakt mee gaar en rul.
- Voeg de tomaten en de rozijnen toe en smoor het enkele minuten.
- Schep de sperziebonen in een ovenvaste schaal en verdeel het gehaktmengsel erover. Dek dit af met de aardappelpuree.
- Zet de schaal in de oven en laat staan tot er een goudgeel korstje op de puree komt.
Eet smakelijk!
Recept voor tijdens het afvallen
Deze ovenschotel met gehakt en sperziebonen is een ideaal gerecht als je gewicht wilt verliezen. Het gerecht bevat namelijk veel eiwitten en vezels.
Eiwitten en vezels geven je tijdens het afvallen een vol en verzadigd gevoel, waardoor je minder snel te maken krijgt met hongergevoelens. Daarnaast zorgen eiwitten ervoor dat je minder spiermassa verliest.
Om gewicht te verliezen, moet je immers in een calorietekort eten. Je eet dagelijks minder energie (calorieën) dan je lichaam verbruikt. Op deze manier val je af.
Hoeveel calorieën je dan eet, is per persoon verschillend. Iedereen heeft namelijk een andere caloriebehoefte, het aantal calorieën dat je nodig hebt om te functioneren. Deze behoefte is per persoon verschillend en afhankelijk van bijvoorbeeld je sekse, leeftijd, hoeveelheid spiermassa en je activiteitsniveau. Gemiddeld hebben vrouwen zo’n 2000 kcal en mannen 2500 per dag nodig.
Als je op een gezonde en verantwoorde manier gewicht wilt verliezen, dan is het verstandig om dagelijks ongeveer 500 kcal onder je behoefte te eten. Op deze manier val je geleidelijk aan af, maar eet je nog voldoende om te kunnen functioneren. Het is namelijk belangrijk om ook tijdens het afvallen goed voor jezelf te zorgen en je lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft.
Het is heel normaal om tijdens het afvallen te maken te krijgen met trek of hongergevoelens. Je eet immers minder calorieën. Toch kan je deze hongergevoelens beperken als je voeding rijk aan eiwitten en vezels eet.
En laat deze ovenschaal met gehakt en sperziebonen dat nou net zijn!
Meer afval recepten zoals deze? Klik dan hier!
Gratis receptenboekje met afval recepten
Wil je wat inspiratie opdoen voor voedzame en lekkere maaltijden voor tijdens het afvallen? Download dan gratis mijn receptenboekje, met 10 eiwitrijke en makkelijke maaltijden!